Csicseriborsó curry
Hozzávalók:
- 1 fej közepes hagyma
- 50 ml étolaj
- ½ nagyobb paradicsom
- kb 300 gramm főtt csicseriborsó
- chilipor (ízlés szerint)
- ¾ ek garam masala
- 1 tk chana masala fűszerkeverék
- ¾ ek őrölt koriander
- 1 ek sűrített paradicsom
- 3 dl víz
- 1-2 ek kesudiószósz
- gyömbércsíkok
- 1 tk só
- petrezselyem zöldje, vagy koriander
Elkészítés: A hagymát nagy lángon kb 2 percig pirítjuk 50 ml étolajon. Hozzátesszük a kb 1,5-2 cm -s darabokra felvágott paradicsomot és 1 perc múlva a 300 gramm főtt csicseriborsót. Hozzáteszünk piros chili port (ízlés szerint), 3/4 ek garam masala fűszerkeveréket, ¾ ek őrölt koriandert, majd 1 tk chana masala fűszerkeveréket. Eztán jön az 1 ek sűrített paradicsom, majd az ételünket felöntjük kb 3 dl vízzel. Innentől kezdve mintegy 8 percig fő.1-2 ek kesudiószószt teszünk hozzá, ízlés szerint még csicseriborsót, 1 tk sót, majd kevés gyömbért, amelyet előzőleg vékony csíkokra vágtunk.
A végén petrezselyem zölddel díszítjük. Ezt helyettesíthetjük korianderrel is.
Kész, lehet tálalni!
Tipp:
A nyers csicseriborsót 10-12 óráig kell vízben áztatni, majd 60-90 percig főzni vízben. Akinek nincs ennyi ideje, a csicseriborsót megveheti konzervben is.
A chana masala fűszerkeverék egyben kapható; mi magunk nagy valószínűség szerint képtelenek volnánk előállítani, ugyanis 19 féle alkotóelemből áll!
A kesudió szósz alkotóelemeit kézzel kell összedolgoznunk:
- 100 gramm összetört kesudió
- ½ paradicsom
- 400 gramm étolaj
- 1 kg hagyma
- chilipor
- kurkuma
- garam masala
- őrölt koriander